AIRAWATA

 

Turun Veneveistämö tunnetaan laadukkaista purjeveneistään, mutta myös moottorivenetuotanto oli tärkeä osa veistämön toimintaa. Yleisiä venetyyppejä olivat moottoriristeilijät ja suuret salonkiveneet, joita piirsivät veljekset Bruno ja Zaké Westin. 1920-luvun alussa veistämöltä valmistuivat muun muassa 12-metrinen Bonito ja Bengt Oldenburgille rakennettu 22,5-metrinen Paragon, joka herätti aikansa veneilylehdissä suurta huomiota. Tyypillisesti Turun Veneveistämö toimitti veneet täysin varusteltuina ja sisustettuina. Yksityiskohdat ja apujollat olivat veistämön omaa tuotantoa.

 

Myös tukholmalainen laivanvarustaja, liikemies ja Romanian pääkonsuli Fredric Möller päätyi tilaamaan vuonna 1923 valmistuneen salonkiveneensä Turusta. Möller antoi veneelleen nimen Airawata hindujumala Indran ratsuna toimineen valkoisen norsun mukaan.

 

Airawatan runko ja hytti ovat mahonkia. Avo-ohjaamon takana on pentteri, josta taaksepäin on sijoitettu veneen tilava salonki. Salongin takana on omistajan hytti ja keulassa ohjaamon etupuolella kannen alla toinen erillinen makuuhytti. Peräkannelle sopii pöytäryhmä ja veneen apujolla on salongin katolla.

 

Möllerin jälkeen Airawatan omisti tukholmalainen Karl Siegfried Matz, joka teetti veneeseen muutostöitä Spillersbodan telakalla vuonna 1933. Vene pysyi Ruotsissa vuosikymmenien ajan ja vuonna 1979 se päätyi Anders Wretlingin omistukseen. Wretling teki veneeseen 1990-luvulla mittavan peruskunnostuksen, johon käytettiin yli 10 000 työtuntia. Vuonna 2002 Wretling myi Airawatan Hasso Wienille, jonka kautta se kulkeutui Saksaan. Joakim Håkans kävi tutustumassa Saksassa myynnissä olleeseen Airawataan vuonna 2017 ja päätti hankkia sen takaisin Turkuun.

 

Nykyään Airawatan kotisatama on Ruissalon Telakalla, mistä käsin se tarjoaa matkustajilleen ainutlaatuisen ja tyylikkään tavan käydä tutustumassa Turun saaristoon. Satavuotisen historiansa kunniaksi Airawata on saanut päivityksen, jonka jälkeen venettä kuljettaa 30kW sähkömoottori. Oceanvoltin toimittama järjestelmä toimii autoista tuttujen plug-in hybridien tavoin: lähialueella tehtävät risteilyt voidaan toteuttaa kokonaan verkosta otettavalla lataussähköllä ja pidemmällä matkalla akkuja voidaan ladata 22kW dieselgeneraattorilla.

 

Pituus: 14,8 m

Leveys: 3,2 m

Syväys: 1,2 m

Uppouma: 14 t

 

Rakennusvuosi: 1923

Suunnittelija: Zaké Westin

Alkuperäinen omistaja: Fredric Bernhard Theodor Möller

Alkuperäinen moottori: 80 hv, bensiini

Nykyinen moottori: Oceanvolt 30kW sähkömoottori ja 22kW Fischer Panda dieselgeneraattori